Servicii

" Om eşti pentru oameni. şi nu pentru a le cruţa sarcina de a se îngriji de tine ci, pentru a primi sarcina de a te îngrijii de ei. " Nicolae Iorga

Ortodonție

Ortodonție

Aparatul dentar fix. Este unul dintre cele mai utilizate aparate dentare, ce poate fi purtat atât de adulți cât și de copii. Aparatul dentar fix poate corecta cu mare finețe anomaliile dento-maxilare, aliniază dinții cu o mai mare precizie decât aparatul mobil.
Este format din bracket-uri, inele, sârme, arcuri, butoni, ligaturi (elastice/metalice), etc. Bracket-urile sunt placuțe (din diferite materiale: oțel inoxidabil, aur platinat, ceramică, safir) care sunt fixate cu adezivi pe dinți. Bracket-urile se pot fixa pe suprafața vestibulară (fața dintelui dinspre buză) sau pe fața orala (numit aparat lingual/aparat dentar invizibil, pe partea dinspre limbă, pe interiorul arcadelor dentare).
Inelele se fixează în jurul dintelui și servesc ca dispozitive de ancorare.
Arcurile sunt sârme de diferite forme, mărimi și cu diferite proprietăți: elasticitate – revin la forma inițială dacă sunt îndoite, își pot pierde elasticitatea dacă sunt supuse unor temperaturi ridicate – pentru a putea fi îndoite la capete și a nu leza obrazul, mucoasa etc.
Ligaturile de sârmă, care se prind în funcție de fiecare caz în parte (de bracket și de arc sau sub alte forme).
Arcurile trec prin bracket-uri și sunt atașate de inele. Arcul este prins de fiecare bracket cu ajutorul unor ligaturi elastice (module, catene etc.), sau metalice. Strângerea arcului de bracket-uri exercită presiune asupra dinților facându-i să migreze.

Important este ca această mișcare să fie făcută în timp, pentru că dinții sunt fixați în os. În timpul mișcării dentare osul “dispare” în partea în care se îndreaptă dinții, dar “apare” – se formează- os în partea lăsată liberă prin migrație. Din acest motiv un tratament ortodontic corect cu aparat dentar este unul de durată – între 1 an, 1 an și jumătate, 2 ani, poate chiar și 2 ani și jumătate, în funcție de complexitatea cazului, de cât de mare este anomalia care se dorește remediată.

In general un aparat dentar fix este puratat aproape un an și jumătate, dar nu este o regulă.
Doar medicul ortodont vă poate spune cât timp trebuie să purtați un aparat dentar, studiind fiecare caz în parte și în funcție de severitatea problemei dentare.

Aparatul dentar mobil. Este un aparat dentar care acționează în două direcții:
1. Este singurul aparat dentar care poate influența sub control dirijat creșterea maxilarului și a mandibulei, acționând asupra suturilor de creștere.
2. Corectarea poziționării dinților pe arcadă și menținerea lor într-o poziție corectă. Un aparat dentar mobil poate fi purtat începând cu vârsta de 4 ani (pentru anomaliile severe).
El poate fi suficient pentru a putea corecta problema ce se dorește a fi remediată dar există și cazuri în care acest aparat este doar precursorul unui aparat fix (se poarta înaintea purtării unui aparat fix).

Aparatul ortodontic mobil este realizat în urma unei amprente dentare, care se ia în cabinet, de către un tehnician dentar în colaborare cu medicul specialist ortodont. Este realizat dintr-o bază realizată din două părți din acrilat, legate între ele de un ‘șurub” și croșete.